12 lutego 2012

Szarlotka sypana z płatkami owsianymi








Przepis na super szybką i nie wymagającą szarlotkę. Podane proporcje są dostosowane do keksówki o wymiarach 12 x 22 cm, czyli w sam raz na małą przekąskę dla 2-4 osób. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła + kawałek do wysmarowania blaszki
3 jabłka (najlepiej soczyste i kwaskowate)

Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w misce. Dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podobnie robimy z masłem. Keksówkę smarujemy masłem. Na spód wspypujemy 1/3 suchej masy i wykładamy połowę wiórków maślanych oraz połowę jabłek. Następnie kolejna warstwa suchych składników i druga połowa jabłek. Na górę reszta suchych składników oraz reszta masła. Ciasto pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz