12 lutego 2012

Placuszki warzywne






Przy takiej ponurej pogodzie za oknem, człowiek ma ochotę na coś ciepłego na obiad. Ja wybrałam placuszki warzywne, które są bardzo delikatne  i zapewniają nam sporą dawkę witamin. Wybór warzyw jest dowolny. W moich jest to co miałam pod ręką.

Składniki:
1 mała cukinia
1 marchew
1 ziemniak
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 ml mleka
1 jajko
5 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Marchew, cukinię i ziemniaka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w krążki. Mieszamy warzywa z solą i pieprzem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, mleko i jajko. Uzyskane ciasto łączymy z warzywami.
Smażymy małe placuszki na oliwie. Do uzyskania złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz