Przy takiej ponurej pogodzie za oknem, człowiek ma ochotę na coś ciepłego na obiad. Ja wybrałam placuszki warzywne, które są bardzo delikatne i zapewniają nam sporą dawkę witamin. Wybór warzyw jest dowolny. W moich jest to co miałam pod ręką.
Składniki:
1 mała cukinia
1 marchew
1 ziemniak
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 ml mleka
1 jajko
5 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchew, cukinię i ziemniaka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w krążki. Mieszamy warzywa z solą i pieprzem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, mleko i jajko. Uzyskane ciasto łączymy z warzywami.
Smażymy małe placuszki na oliwie. Do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz