26 lutego 2012

Rokpol vel Camen blue


Czasami mam taki dzień, że od rana chodzi za mną ochota na zjedzenie czegoś pysznego. Niestety najczęściej nie jestem w stanie określić, czym ma być ta pyszna rzecz. Stoję wtedy przed lodówką i przy szafkach, i oglądając ich zawartość stwierdzam, że posiadane przeze mnie rzeczy nie są tym czymś. Ostatnio miałam właśnie taki dzień. Od rana tylko chodziłam i szukałam pomysłu na coś dobrego. Po 10 godzinach takiego marudzenia Mąż nie wytrzymał. Postanowił, że jedziemy na zakupy, bo może w sklepie uda mi się wreszcie znaleźć "to coś". I miał rację.

Na półce znalazłam jeden z moich ulubionych serów. Rokpol produkowany w polskiej spółdzielni mleczarskiej KAMOS. Smak tego sera jest wspaniały. Lekko pikantny z mocną nutą niebieskiej pleśni. Razem z bagietką okazał się właśnie tym czymś :)

Szczerze Wam go polecam, ponieważ uważam, że warto próbować naszych polskich wyrobów serowarów. Oto, co o swoim wyrobie pisze producent:

"Ten szlachetny ser produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, pozyskiwanego z terenów górzystych, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i pełnię wartości odżywczych. Połączenie najnowszych technologii z oryginalną, niezmienną od 1950 roku recepturą czyni z niego produkt najwyższej jakości, o wysokiej zawartości potrzebnych związków mineralnych i wapnia. 

CAMEN Blue stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju i zdrowia, oraz witamin z grupy B, wspomagających pracę mięśni i układu nerwowego. Ponadto zawiera witaminę A, która odgrywa istotną rolę w procesie widzenia, pozwala zachować we właściwym stanie nabłonek skóry i błon śluzowych oraz przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu. 

Wykwintny, aromatyczny CAMEN Blue jest doskonałym komponentem sałatek, farszów i zapiekanek. Może być również podawany samodzielnie, jako luksusowa przekąska z czerwonym winem i pieczywem. Stanowi nieodłączny element ekskluzywnych przyjęć bankietowych, rodzinnych spotkań i romantycznych kolacji we dwoje. Wartości odżywcze i wyśmienity grzybowo-pikantny smak ucieszą każdego smakosza serów, który odnajdzie w nim wszelkie rozkosze podniebienia. 

Wysoka jakość sera CAMEN Blue oraz jego niewygórowana cena sprawiają, że jest to produkt dostępny dla wszystkich, którzy pragną poczuć naturalną pełnię dojrzewającego smaku."


Jeszcze kilka uwag z mojej strony. Ser ten jest dostępny pod dwoma nazwami: w sieci sklepów Kaufland można go kupić jako Rokpol, natomiast w innych sklepach jest już dostępny jako Camen Blue. Kupić go można zarówno w małych, paczkach jak i w dużych kręgach na wagę.

Producent zawraca też uwagę na cenę, a ja uważam, że bardzo słusznie. Kilogram tego sera kosztuje około 30 zł. Sami widzicie, że to dużo mniej niż za kilogram jego francuskiego pierwowzoru - Roqueforta. A wierzcie mi, że przyjemność z jego jedzenia nie jest wcale mniejsza :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz