25 marca 2012

Tureckie ciasto jogurtowe




Puszyste, delikatne, cytrusowe ciasto. W sam raz na coraz cieplejsze dni. Prawie jak sernik, ale jednak bardziej delikatne. I orzeźwiające. Przepis znalazłam na Every Cake You Bake, u Komarki, u której bardzo łatwo znaleźć inspirację :) Moje zmiany podałam w nawiasach.


400 g jogurtu typu bałkańskiego (lub greckiego, ważne żeby był tłusty, min. 10%)
4 jajka
100 g cukru
3 łyżki mąki (2 pszennej i 1 ziemniaczanej)
1 cytryna
( 1 łyżeczka cukru cynamonowego)
(1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
szczypta soli (nie dodałam)




Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy jogurt, ekstrakt, skórkę i sok z cytryny, mąkę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy obie masy. Najlepiej za radą Komarki podzielić białka na 3 części i delikatnie dodawać do masy jajeczno-jogurtowej. Wlewamy do formy. U mnie niska, silikonowa forma na tartę o średnicy 25cm. Pieczemy w dobrze rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony. Ciasto delikatnie opadnie i będzie przypominało właśnie tartę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz