19 marca 2012

Solona słonina


Niezdrowa, tłusta, tucząca... ale za to jaka pyszna :) Świeża słonina otoczona w przyprawach, zasypana solą i odstawiona na minimum 6 tygodni. Na tyle smaczna, że można wybaczyć jej kalorie i raz na jakiś czas zjeść plasterek w towarzystwie ciepłego, domowego chleba.


Inspiracja pochodzi z tej strony




kawałek świeżej słoniny
czosnek granulowany
papryka słodka
pieprz
sól kamienna




Słoninę docinamy w ten sposób, by pasowała do naszego naczynia do solenia, pamiętając, że z każdej strony powinna być minimum 3 centymetrowa warstwa soli. Słoninę obtaczamy z wymieszanych przyprawach. Do naczynia wsypujemy część soli. Układamy na niej słoninę i zasypujemy resztą. Dobrze ubijamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 6 tygodni. Po tym czasie rozbijamy warstwę soli i cieszymy się cieniutkimi plasterkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz